Witt Márta, orosházi író, költő

Witt Márta

Witt Márta

A varsói gettó fogságában - utóhang és kérés

2015. május 28. - Witt Márta

Utóhang… /Memoár a Jövőért/

A fekete század a múltam része. A sorstalan sorsban senki és semmi nem lehet örök. A közönséges hétköznapokban, akárcsak az ünnepeinkben ott van a „Kezdet és a Vég!”

Az ember sorsában kísért a kifürkészhetetlen eseménysorozat.. Mint minden kezdet, egy csodálatos szenzáció, mert a Hit a remény és a szeretet ötvözete, amit beragyog a mosoly a vágy, s akár lehetne egy kitalált színpadi mű? De mégsem lehet, mert az /élet-szereplők/ története egészen más…

A kitalált esemény harmadik felvonása mindig boldog házassággal fejeződik be, miközben az /Élet-színpadán/ az utolsó jelenet maga a Vég!

Életemben véresen borzalmas volt mindig a Világ! A sorsválasztó történelem poklában a fekete század /1944./ a szenvedés korszaka volt. A szörnyű népirtás az ólmozott kín, a zsidógyűlölet, a tépett-testek zsinórmértéke!

Előttem zárva volt a világ… így éltem öt évesen és így élek!

Írásaim a népből merítem, s nekem mindegy hogy valaki szegény vagy dús gazdag? Csak ember maradjon az embertelen sorsban.

Bánatban keresem az örömet, mert a komor hangulatban enyhít az új remény, az új kezdet és a versek húrján a múlt, a jelen és a jövő táplálkozik.

Én, Orosházán a „világ végén” lakom, messze a fővárostól és hiába kiáltok, - az ősi-nyelv szavait nem hallja senki, ebben a pénz világában?!

Pénz… pénz! Istenem, hiába a nemes ősi származás, ami már egyenlő a semmivel mert a Lőcsén lévő birtokot elfújta a szél… /ebből nem lesz könyv?/

Támogatóim segítségével jelentek meg az írásaim. 2014-ben a tizenharmadik kötetem. Versek és regények, prózák teszik változatossá írásaim.

Jelenleg, egy két kötetes regényt tervezek, vagyis írok. Rövidesen a második rész befejező sorai következnek. De mi lesz azután? Írjak, ne írjak…?

Dobjam ki a kukában, mint annyi más írásom? 2986. db vers után?!

Olvasóim és kedves ismerőseim arra bíztattak és bíztatnak, hogy „Varsói gettó fogságában”- című regényem a történelem egyik pillére lehet, amelyben Lengyel és Magyarország közös eseményei forr össze, s a drámai sorsokat már sokan szeretnék nemcsak olvasni, - hanem Magyar dokumentumfilmként látni. A válaszom egy nagyon mély sóhaj, néhány szó kíséretében : - Sajnos, messze ülök a tűzhöz, nincsenek gazdag zsidó vagy keresztény ismerőseim, sem kicsiny hazámban, sem külföldön.

Ezúttal felmerül bennem a kétely, a fiatalokat vajon érdekli a múlt?

Talán inkább a jelen, a krimisorozatok, a valóság-show. És, miért?

A tiltott versek, a zsidókérdés, a zsidógyűlölet a fekete század része!

/részlet, a tizenkét éves koromban írt versből/

„Engem nem lehet elhallgattatni,

engem nem lehet elhallgattatni!”

A regény, kemény történet! Mazsena és Pawel romantikus szerelme teszi változatossá a mindennapok félelmetes perceit.

Kedves Olvasó!

Könyvemben a Magyar és a Lengyel tragédiáról írtam, amely /részben/ igaz történet!

Merem remélni, hogy az internet által, a /világháló/ lesz akit érdekel a drámai esemény, s bízom benne, hogy a tőlem távoli Lengyelországban talán lesz valaki, aki tud Magyarul, és … lefordítsa Lengyelre a kötetet és ráismernek azok, akik Varsóban, Lódzban még élnek, s az utódok?

Vajon emlékeznek vagy akarnak-e visszaemlékezni? … Nyomor és hideg, lezárt területek, gettó, kitelepítés, éhség, szétbombázott házak, német SS-es katonák, gépfegyverkattogás, razzia!

A Többens üzemre, ki ne emlékezne vagy a Mila utcára, ahol a legszegényebb zsidók éltek? A Gesia, Zelazna, Stawki utca is jól ismert, s a gettó elit negyedében volt aChlodna utca, de van még egy nevezetes hely, ahová a zsidókat terelték, az Umschlaplatz és … Treblinka!

Hát ezek az utcák is történelmi helyek.

Kedves Olvasó, a komor hangulatban is feltartóztathatatlanul múltak és múlnak a percek, s a feltörő napsugarakban a szemekben csillogó könnyek felszáradnak, és néha-néha édesebbek lesznek a szavak.

EMLÉKEZZ, hogy EMLÉKEZTETHESS a:

HOLOCAUSTRA!

Orosháza, 2015. május 16.

Witt Márta

 

Kedves Olvasó!

A kötet elolvasása után, örömmel fogadom az Ön véleményét a regényről. Bárhonnan is írna Ön, szívesen válaszolok.

Viszont, nekem is lenne egy kérésem, és … kérdésem:

Szeretné-e Ön, ha film készülne a regényben írt történetből?

Előre is köszönöm!

Witt Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://wittmarta.blog.hu/api/trackback/id/tr707498046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása